Girişimciler

29 Yaş Altı Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası

Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası
Bu kanun bir harika dostum!

Yaklaşık dört beş sene süren Üniversite hayatını iyisiyle kötüsüyle, acısıyla tatlısıyla bitirmiş olmanın bir yandan mutluluğu bir yandan da o keyifli yılları, arkadaşları geride bırakmanın hüznünü yaşarken artık hayatın çetrefili yollarının başına geldiğinin ve kariyerinin ilk ve belkide en önemli adımlarının başlangıcında olduğunun buram buram farkındasın.. Bir yandan akademik gelişimini daha yukarı çekmenin planlarını yaparken bir yandan da güzel maaşı olan, kendini geliştirebileceğin bir iş bulabilir misin yada babanın tezgahındaki ürünleri kendi çevrene satabilir misin veya uzmanı olduğun konu hakkında danışmanlık verebilir misin diye kafanda kırk tane tilkinin dolaştığını hepimiz çok iyi biliyoruz sevgili kardeşim 

Bu yazı Genç Girişimcilerden başkasını ilgilendirmemektedir!
Ve akademik bir yazı değildir.

Şimdilik kariyerine bordrolu devam etmek isteyen arkadaşlarımıza değil, kendi işini kurmak isteyen, genç (kanun 29 yaş altı diyor ben demiyorum) her ne iş olursa olsun bir ticari faaliyetin içinde bulunmak isteyenlere sesleniyoruz. Ey ahali sesime ses ver, bu mesele seni ilgilendiriyor, kanun maddeleri içinde boğulmadan, terminolojik terimler arasında kaybolmadan meseleyi anlatacağım.

Bir; sıfırdan her zaman büyüktür.

Öncelikle bu bir istisnadır, muafiyet değil, yani vergiden muaf değilsin ama bir kısmından müstesna edildin. Yani bir kısmını ödemeyeceksin, öyle bir kısmı deyip geçme aşağıda örneklerini vereceğim sende şaşıracaksın.. Soru sorarak gidelim, hem sende sıkılmazsın bende meseleyi çok fazla uzatmam.

1) İstisnada yaş sınırı nedir?

Kanunda yirmi dokuz yaşını (29) doldurmamış olmalıdır diyor. Ne demek bu? 2016 yılı için 24-25-28 yaşındaysanız mükellefiyet başlangıcınıza göre zaten faydalanabiliyorsunuz demektir. Ancak mükellefiyet tarihi itibariyle 29 yaş 1 gün yaşındaysanız istisnadan maalesef faydalanamıyorsunuz. Kafanız çok karıştıysa en güzel yöntem parmak hesabıdır ?

2) Mükellef olmam gerekiyor mu?

Evet, kanuni süresi dahilinde iş yerinizin bağlı bulunduğu vergi dairesinde Tam mükellef (yani bizzat kendi adınıza ve ilk defa) olmak kaydıyla açılış yapmanız gerekmektedir. Limited Şirket ortağı olarak bu istisnadan faydalanamazsınız. Bir adi şirket kurduysanız diğer ortaklarında tek tek kanunda belirtilen şartları taşıması gerekmektedir. Ve tabi bu kanunun yayım tarihi olan 10/02/2016’dan sonra mükellef olmalısınız.

3) İstisnadan kaç yıl faydalanabilirim?

İstisna süresi 3 yıldır. Yani mükellefiyet tesisinden itibaren örnek 2016 da başladınız 2016-2017-2018 yıllarında faydalanabilirsiniz.

En civcivli bölüm..
Hesaplama:

4) İşletmemi kendi adıma kurdum, 26 yaşımdayım, peki nasıl vergi ödeyeceğim, istisnadan faydalandığımda ne kadar vergi ödeyeceğim veya ne kadar vergi ödemeyeceğim?

Çok basit bir örnekle açıklayalım.

Maslakta bir plazanın giriş katında Kuru Temizleme firması açmaya karar veren 26 yaşındaki Mutlu Mesut İşbilen 1 Haziran 2016 tarihiyle Maslak vergi dairesinde gerçek kişi açılış işlemlerini yerine getirmiş ve dükkanını açmıştır.

a) Kanundan Faydalanmayan Mesut ne kadar vergi ödeyecek bakalım:
01.06.2016 / 31.12.2016 (Örnek bu tarihler arasında Kdv dikkate alınmadan verilecektir)

150.000,00 TL (Bu dönemde Kesilen Fatura)
(50,000,00) TL (İşletmenin bu dönemde yaptığı gider)
100.000,00 TL (İşletmenin dönem sonu itibariyle gelir vergisi matrahını oluşturacağı kar)

26.750,00 TL (İşletmenin ilgili dönemde ödemesi gereken gelir vergisi tutarıdır)
Hesaplama için tıklayınız: İnternet Vergi Dairesi

b) Kanundan Faydalanan Mesut ne kadar vergi ödeyecek bakalım:

Yine aynı şekilde örneğimizi alalım.

100.000,00 TL (İşletmenin dönem sonu itibariyle gelir vergisi matrahını oluşturacağı kar)
(75.000,00) TL (Vergiden istisna edilen tutar)
25.000,00 TL İstisnadan sonra kalan tutar (üzerinden vergi hesaplanacak meblağ)

4.370,00 TL (İşletmenin istisnadan faydalandıktan sonra ödeyeceği gelir vergisi tutarıdır)
Yine şuradan hesaplayabilirsin: İnternet Vergi Dairesi

Güzel bir fark değil mi? 26.750,00 nerde, 4.370,00 nerde? Arada 22.380,00 gibi hiçde azımsanmayacak bir fark var. Peki birde bu işi 3 yıl aynen bu şekilde devam ettirdin diyelim? Valla bence güzel para,bence güzel yani ?

Şimdilik bu kadar sevgili kardeşim, yine ben şu kanuna bakayım şekil şukul bir okuyayım dersen buradan okuyabilirsin: Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazata

Kal sağlıcakla!

Köpek Gezdirmek Vergiye Tabi Midir?

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir